Hijyenik Okul Projesi
GNCR Holding

Haberler

Eylül 16, 2013

Hijyenik Okul Projesi

Yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 811 bin öğretmen bugün ders başı yaptı. İstanbul Kağıthane’deki 33 okulda, hazırlıklar iki hafta önceden başladı. Okullardaki sıralar, tahtalar, öğretmen masaları, koridorlar, tuvaletler hijyen çalışması kapsamında temizlendi. Projeyle ilköğretim öğrencilerinde görülen grip nezle gibi hastalıklardan dolayı yapılan devamsızlıkların azaltılması hedefleniyor.

Geçen hafta uyum eğitimi kapsamında okulla tanışan anaokulu ve birinci sınıf öğrencilerinin ardından yaklaşık 16 milyon öğrenci ve 811 bin öğretmenin tamamı bugün ders başı yaptı.

Öğrenciler ve aileleri son hazırlıklarını tamamlarken, Kağıthane Belediyesi de 6 Eylül Cuma gününden itibaren okullarda hijyen çalışması başlattı. Toirent A.Ş. işbirliğiyle başlatılan proje, öncelikle risk grubu yüksek olan ilk ve ortaokullarda uygulandı.

Pilot okul seçilen Vasfi Ziya İlköğretim Okulu’nda ilk hijyen çalışması 6 Eylül Cuma günü yapıldı. Sınıflarda sıralar, öğretmen masaları, tahtalar, koridorlar, tuvaletler özel dezenfektanlarla temizlendi.

Periyodik olarak sürdürülmesi planlanan çalışma bugüne kadar 33 okulda uygulandı. Projenin İstanbul geneline yayılması hedefleniyor.

Çevre mühendisi ve projenin koordinatörü Selçuk Gökgöz:

Bu projeyi aslında ‘Hijyenik Park’ başlığıyla bir buçuk sene önce başlattık. Kağıthane, Güngören ve Büyükşehir Belediyeleri ile çalıştık. Parklardaki yazıları, boyaları çocuklara zarar vermeyecek dezenfektanlarla temizledik. Hem çocuklara hijyenik ortamlar yarattık, hem de görüntü kirliliğini ortadan kaldırmayı hedefledik. Daha sonra Kağıthane Belediyesi çalışmayı okul oyun parklarında yapmamızı, sonra da bu hizmeti okul içlerinde uygulamamızı istedi. Bu şekilde ‘Hijyenik Park’ projesi, ‘Hijyenik Okul’a dönüştü. Parklarla ilgili çalışmamız ise İstanbul genelinde devam ediyor.

Bakteriler İki Ayda Bir Ürüyor

Selçuk Gökgöz’ün anlattıklarına göre, okullarda sınıf içlerinde öğrenci sıra ve masaları, öğretmen masaları ve tahtalara, bakterilere karşı yüksek sıcaklıkta buhar veriliyor. Öğrencilerin alerjisi olma ihtimaline karşı kimyasal temizleyici kullanılmıyor, dezenfektanlar tercih ediliyor. Sınıf dışı alanlar, koridorlar, tuvaletler ise Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün onayladığı kimyasal malzemelerle temizleniyor. Projenin İstanbul geneline yayılması ve belli zaman aralıkları ile Kağıthane’deki okullarda devam ettirilmesi planlanıyor.

Her Gün 3 Okulun Bahçesi Temizleniyor

Öte yandan Sultanbeyli Belediyesi de okullar açılmadan birkaç hafta önce, temizlik çalışmalarına başladı. Bu kapsamda her gün ilçede bulunan 3 okulun bahçesi temizleniyor. Yapılan çalışmalar hem velilerden hem de okul idarecilerinden olumlu tepkiler alıyor. Çağdaş Yaşam Türkan Tutumluer İlkokulu Müdür Yardımcısı İbrahim Arık çalışmayla ilgili, “Her sene okullar başlamadan önce belediyemiz temizlik yapıyor ve ihtiyaç duyduğumuzda da gerekli anlarda destek veriyor” dedi.

Kaynak